Review Leica Trinovid 8x32HD en 10x32HD
26 mei 2017
Tijdens het Wadden Vogelfestival mochten wij een primeur van Leica delen. De nieuwe Trinovid 8x32HD en 10x32HD. Eindelijk een oer degelijke kleine en lichte kijker in de Trinovid serie. Leica staat bekend om haar topkijkers die oer-degelijk zijn. In 2016 deed Trinovid 42HD serie haar intrede. Een geweldige kijker in de prijsklasse rond de 1100 euro. Geen lichte kijker maar wel een lichtsterke kijker. Nu is daar de Trinovid 32HD serie en wij mochten hem voor u als eerste testen.
Door het steeds beter wordende glas zie je meer en meer kijkers verschijnen met een kleinere lens diameter. 32 houdt in dat de frontlenzen een doorsnede van 32 mm hebben. Dit is dus precies 1 centimeter minder glas dan de Trinovid 8x42HD of 10x42HD. Kijkers met een grote diameter zijn lichtsterker dan dezelfde kijkers met een kleinere diameter. Daarmee zou de Trinovid 8x32HD of 10x32HD minder lichtsterk zijn dan zijn grote broer. De vraag is of dit erg is.
Eerst even wat gegevens over de nieuwe Leica Trinovid 32HD.
Kenmerk | Leica Trinovid 8x32HD | Leica Trinovid 10x32HD |
Kortste instelafstand | 1 meter !! | 1 meter !! |
Gezichtsveld (breedte op 1000 meter) | 124 meter | 114 meter |
Lichttransmissie | 90% | 90% |
Oogafstand tussen de oculairlenzen | 58 – 76 mm | 58-76 mm |
Gewicht | 650 gram | 660 gram |
Afmetingen (lengte x breedte) | 130 x 117 mm | 130 x 117 mm |
Watersdicht | ja tot 4 meter | ja tot 4 meter |
Eyerelief | 17 mm | 16 mm |
Dit is de tekst waarmee Leica de kijker aankondigt:
Net als de Leica Trinovid HD 42 mm verrekijkers garanderen de nieuwe Trinovid 32 HD-modellen een uitzonderlijk helder en duidelijk zicht, een hoge resolutie, superieure kleurechtheid en een perfect contrast. Dankzij het compacte formaat en lage gewicht passen de Leica Trinovid 8×32 HD en Leica Trinovid 10×32 HD perfect in elke bagage, rugzak of zelfs tas en zijn ze dé perfecte reisgenoten. De rubberen behuizing biedt buiten een perfecte grip veel duurzaamheid, zelfs bij intensief gebruik.
De ideale balans van een hoge lichtdoorlatendheid, een helder beeld met een goed contrast en natuurlijke kleurweergave, geven elke vogel- en natuurliefhebber een adembenemende kijkervaring. Ook in slecht daglicht, op bewolkte dagen of tijdens de schemering. De relatief grote beeldhoek van de nieuwe Leica Trinovid 32 HD zorgt ervoor dat bijzondere natuurmomenten snel in beeld gebracht kunnen worden. De ultrakorte minimale scherpstelafstand van slechts 1 meter (!) brengt ook vlinders, insecten en kleine reptielen beeldvullend en scherp dichtbij.
Zoals bij alle verrekijkers in het Leica-topsegment, zijn ook de lenzen van de Leica Trinovid 10×32 HD voorzien van de geroemde waterbestendige en vuilafstotende Leica AquaDura coating. Hierdoor blijft in de regen of mist het beeld helder en is de kijker snel te reinigen. De Dioptrie brilcorrectie kan snel en eenvoudig ingesteld worden met het rechter oculair. De persoonlijke instellingen voor de kijkafstand tot het oog kunnen worden aangepast door de oogschelp in- of uit te draaien met vier click-stopposities. De Leica Trinovid 10×32 HD wordt compleet geleverd met een nieuw ontworpen Leica beschermhoes, gemaakt van water- en vuilafstotend neopreen.
Korte uitleg:
Uniek aan deze nieuwe kijker is de kortste scherpstelafstand. Deze kijker kan al scherpstellen bij een afstand vanaf 1 meter en dat is echt uniek. Deze kijker is dus echt perfect als u naast vogels ook geïnteresseerd bent in insecten, zoals vlinders of libellen. Ook planten laten zich fantastisch bekijken.
Een gezichtsveld van 124 meter (8x32HD) of 114 meter (10x32HD). Dit houdt in dat u op een afstand van circa 1000 meter een breedte ziet van 124 of 114 meter. Dit is niets bijzonders. Sterker nog, de meeste kijkers uit het hogere segment hebben net een iets breder beeld. Maar het is zeker niet slecht. Het voordeel van een breed gezichtsveld (en dat geldt zeker voor de 10x) is dat het beeld rustiger is.
Lichttransmissie van 90%. Dit houdt in dat van al het licht dat aan de voorzijde van de kijker binnenkomt, 90% over is als het bij de ogen komt. Dit is tegenwoordig, zeker in dit segment kijkers, een mooi gemiddelde. Staar u niet blind op dit percentage. Want een paar vette vingers op het glas en de lichtopbrengst neemt met circa 5-7% af. Daarom adviseren we altijd, houd uw kijker mooi schoon, dat loont echt in de helderheid. Met andere woorden. Lichttransmissie zegt mij niet zoveel. Ik kijk liever naar het beeld zelf. Hoe helder is het in de praktijk? Bij deze kijker wil je in eerste instantie niet geloven dat het om een 32 mm kijker gaat.
Oogafstand tussen de oculairlenzen. Omdat dit een 32 mm kijker is, is de kijker lekker klein en compact. Dat is prettig want hij neemt makkelijk mee en is niet zo zwaar. Maar als een kijker te klein wordt, kunnen mensen bij wie de ogen wat wijder uit elkaar staan slecht kijken. Daar heeft u bij deze kijker geen last van. De kijker is zowel geschikt voor mensen met de ogen dicht bij elkaar als voor mensen met de ogen wijder uit elkaar.
Gewicht. Hoe kleiner een kijker is, hoe lichter. Voor een 32 mm kijker is dit zeker geen lichte kijker. Er zijn kijkers met 32 mm die minder wegen, maar vergeleken met de 42 variant is hij circa 200 gram lichter. Dat merk je heel goed. Zelf ben ik wel blij dat deze kijker niet te licht is, want zeker bij een 10x vergroting is een beetje gewicht wel prettig, dat scheelt weer wat trillingen.
Afmetingen. De kijker is gewoon klein te noemen. Maar ondanks zijn kleine formaat en gesloten brug, ligt de kijker heel prettig en robust in de hand.
Waterdicht. Is dit nu zo belangrijk? Ja, ik vind van wel. Doordat de kijker waterdicht is, hoef je hem niet op te bergen tijdens de regen en is hij gemakkelijk schoon te maken als je een keer tijdens storm op het strand bent geweest. Gewoon onder de kraan ermee, zout en zand afspoelen en weer netjes drogen en oppoetsen.
Eyerelief. Dit is de afstand die een kijker voor de ogen gehouden mag worden zonder dat je beeld smaller wordt. Hoe groter de eyerelief, hoe beter de kijker doorgaans voor brildragers te gebruiken is. Deze eyerelief is best groot, maar toch merk ik zelf dat de kijker iets aan beeldveld versmald als ik mijn bril ophoud. Zonder bril heb ik met deze kijker toch een fractie breder beeldveld.
Onze eerste indruk:
Als Vogelinformatiecentrum waren we in de gelukkige omstandigheden dat we de nieuwe Trinovid 8x32HD en 10x32HD als eerste een weekend mochten gebruiken tijdens het Wadden Vogelfestival van 6 en 7 mei. Inmiddels hebben we hem op voorraad. Onze eerste indruk is in één woord: Geweldig. Zelf ben ik altijd een beetje bevooroordeeld als het om 32 mm kijkers gaat. Ik gebruik ik er al jaren één en daarom weet ik dat bij een 32 mm, en zeker bij een 10x, het erg kritisch komt. Lang niet iedere 32mm kijker geeft direct een goed beeld. Vaak moet je even wennen aan de kleinere oculairlenzen waardoor je de kijker iets preciezer op de juiste breedte moet zetten. Deze nieuwe Trinovid heeft mooie grote oculairlenzen en staat snel comfortabel voor je ogen. Ook met bril. Wat dan opvalt, is de helderheid en vooral de scherpte. Er is voor een 32 (zeker bij de 10x) weinig randonscherpte, en dat vind ik een hele prestatie. Nu is de breedte van het beeldveld niet overdreven groot, het zou groter kunnen. De kijker voelt robuust aan, een echte Leica. Op het uiterlijk is niet af te dingen. Zoals we bij Leica-kijkers gewend zijn is het rubber om de kijker erg solide en de eyecups kunnen in vier stapjes uitgedraaid worden. Zo krijgt iedereen wel een goed beeld. De scherpstelling loopt mooi soepel en het stelwiel is lekker groot. Je moet wel heel wat draaien om van de kortste scherpstel-stand tot oneindig scherp te stellen, maar wat wil je als je al op 1 meter scherp kan stellen.
De Leica Trinovid 8x32HD kost 949 euro en de Leica Trinovid 10x32HD kost 50 euro meer. In deze prijsklasse ken ik geen betere 32 mm kijker. Ik denk dat deze nieuwe Trinovid een ware aartsrival van de nog bestaande Leica Ultravid+ 32 mm gaat worden. Die kost ruim twee maal zoveel en dat verschil zie je in kwaliteit niet terug. Van de Noctivid bestaat geen 32 mm kijker, maar mocht die komen dan zal Leica heel wat moeten doen om die boven deze kijker uit te laten komen. Wil je een betere 32 mm kijker dan zal je ruimschoots dieper in de buidel moeten tasten en is daar alleen de Swarovski EL 32. In het prijssegment van rond de 1000 euro is er momenteel (binnen de kwaliteitskijkers met 32 mm) keuze uit de Zeiss ConquestHD en deze Leica Trinovid 32HD. Dan is er ook nog de Swarovski 8×30 en 10×30, maar dit is eigenlijk een kijker die meer voor reizen is. Het is een veel lichtere kijker van nog geen 500 gram.
Conclusie
Ben je in voor een kleinere kijker in het hogere segment maar vind je de absolute top overdreven, dan moet je deze kijker zeker zelf even proberen. Ik vind de lichtsterkte opvallend goed voor een 32 mm kijker, de kijker ligt heel goed en robuust in de hand en heeft een goede randscherpte. Contrast is echt goed te noemen (Leica-waardig) en dat geeft een mooi kleurrijk beeld. De kleuren zijn echt neutraal te noemen. Jammer is dat de breedte van het beeld niet iets groter is. Voor een 32 mm kijker in deze prijsklasse mag je toch wel een gezichtsveld van minimaal 130 meter (8x) verwachten. Overigens doet dit niet af aan de bruikbaarheid van de kijker. Een echte aanrader voor wie rond de 1000 euro wilt besteden. De vraag uit het begin van deze review was: is het erg dat deze kijker minder lichtsterk is dan zijn grote broer (de 42HD)? Ik vind van niet. Maar natuurlijk kan iedereen die vraag anders beantwoorden. Als u de kijker veel onder schemeromstandigheden gebruikt, zoals vroeg in de ochtend, later op de avond of in een donkerder bos, dan heeft een kijker met 42 mm voordelen. Maar die voordelen maken de kijker altijd iets zwaarder en groter.
Natuurlijk kunt u de kijkers komen bewonderen en uitproberen in ons Vogelinformatiecentrum of bestellen via onze webshop