Vogels in december/januari en vogeltips voor februari 2020

Ondertussen zijn we in een nieuw decennium gekomen, en gaan we fris van start in het nieuwe jaar. De eerste twee weken leverden toch alweer leuke waarnemingen op.
Maar eerst een terugblik op december van 2019.
Het is rustig geweest op Texel, terwijl vele vogelaars naar een kleine regenwulp bij Schagen zijn “gevlogen”. Het is de eerste keer dat er een kleine regenwulp in Nederland wordt gezien. Helaas is deze vogel tot op heden niet naar Texel gevlogen.


Kleine regenwulp (foto: Eric Menkveld)

Op Texel hebben we het moeten doen met een paar leuke soorten.
De (Europese) flamingo zit nog steeds in de lagune van de Prins Hendrik Zanddijk. De vogel is vaak leuk te zien vanuit het nieuw gemaakte uitkijkpunt, waar tevens de mooie Swarovski vista telescoop klaarstaat. Door deze nieuwe telescoop is de mooie ‘zuurstok’ vaak mooi te zien. Deze Europese flamingo is aan het overwinteren in het hoge noorden bij ons. Terwijl flamingo’s vroeger zeldzaam waren in Nederland, zijn er nu verschillende plekken waar ze vaak worden gezien. Tegenwoordig vliegen ze vanuit het broedgebied in Duitsland naar de Nederlandse Deltagebieden waar de vogels dan overwinteren en nu dus ook op Texel.


Flamingo (foto: Pim Rijk)

In januari verbleef de Flamingo ook regelmatig in de Molenkolk binnendijks.

December is in 2019 ook de maand van de struikrietzanger geweest. Deze vogel heeft van november tot 15 december op het eiland gezeten. De struikrietzanger is een vogel die zich naar ons toe, naar het westen, verspreid en daarom ook algemener wordt in Nederland.


Struikrietzanger (foto: Eric Menkveld)

Ook vloog er 14 december een zwarte zeekoet langs het eiland. Deze zeebewoner is zeldzaam, maar duikt af en toe op langs de Nederlandse kust. Een kleine alk leverde het Kasper van Kraaij ook op in de haven van het NIOZ. Deze zeldzame soort is al fijn vliegend over zee, maar al helemaal leuk als je hem in de haven ziet zwemmen.


Kleine alk, 2016 (foto: Tim Schipper)

Verder zijn het de iets normalere wintergasten die ons eiland weer bezoeken. Zo zijn er weer witbuik- en Zwarte rotganzen tussen de gewone rotganzen te vinden.


Witbuikrotgans (foto: Tim Schipper)

Ook dobberen er een paar ijseenden voor de waddenkust. Vaak zijn ze bij de mokbaai/veerhaven te vinden.
En natuurlijk ontbreken de pestvogels niet in december. De hele maand december wordt er eigenlijk een adulte vogel gezien in de Cocksdorp. Waarschijnlijk zwerft de vogel rond, want hij wordt sporadisch gezien.

Pestvogel (foto: Jeroen de Bruijn)

Wilde zwanen worden ook een enkele keer gezien, maar zij worden vergezeld door de iets algemenere kleine zwaan. Op Texel is er vanaf november al een groep van ongeveer 80 vogels gezien bij Molenbuurt, tussen Oudeschild en Oosterend.


Wilde zwanen (foto: Tim Schipper)

Typerend voor december zijn ook de strandleeuweriken en de sneeuw- en ijsgorzen die onder vogelfotografen erg populair zijn. De mooie sneeuwgorsjes worden op verschillende plekken gezien, waaronder de vernieuwde waddendijk bij de jachthaven van Oudeschild. Het hoogste aantal is 34 langs de dijk. Strandleeuweriken zijn vooral in de slufter vaak mooi te zien. Ijsgorzen worden langs de Oorsprongweg en in het ganzenreservaat Zeeburg gezien.


Sneeuwgors (foto: Ruud van Beusekom)


Strandleeuwerik (foto: Bram Laan)

In januari zijn ook de eerste leuke waarnemingen alweer gezien. In de haven van de Teso verblijft vanaf 14 januari een Grote Burgemeester en in de Dennen werd een Kleine Bonte Specht waargenomen. Ook werd er tijdens het kijken naar zeevogels een Papagaaiduiker waargenomen.

Om de wintervogels zelf te kunnen ervaren organiseert het Vogelinformatiecentrum de gehele winter vele vogelexcursies die allemaal gericht zijn op de wintervogels. Neem eens een kijkje op de website www.vogelexcursiestexel.nl en daar vindt u ook alle aanbod van de vogelexcursies. Veel kijkplezier.

Rodny Stolk en Marc Plomp