Leica Mystery Bird Competition 2019/2020 ronde 11
28 juni 2020
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
In mei 2018 zijn we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition gestart. Een vogelquiz waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had, maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs: een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica/Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels jeugdige talenten op vogelgebied.
Augustus 2019 zijn we weer een nieuw jaar met 12 nieuwe rondes van de Leica Mystery Bird Competition gestart. Wederom met opnieuw een top-verrekijker van Leica als hoofdprijs. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.
Hoe werkt het?
Vanaf augustus 2019 verschijnt er ieder maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition/Vogelquiz. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘quiz’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een dvd-pakket bestaande uit de dubbel-dvd Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel-dvd Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1 keer kans op deze prijs; mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).
Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden duurt, kan de winnaar die de meeste vogels goed geraden heeft de hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben, wordt de hoofdprijs verloot. De hoofdprijs bestaat uit een top-verrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).
– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.
– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.
– Wie gedurende 12 maanden de meeste soorten goed heeft maakt kans op de Leica verrekijker.
– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.
– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php
Wie zijn de makers van deze quiz?
Tim Schipper (19) en Koen Stork (18), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student biologie (waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we hen gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf-ontdek-competitie en local patch.
Uitslag ronde 10:
Quizvogel nummer 19
Quizvogel nummer 19: (foto: Karel Mauer)
De foto toont een adulte (volwassen) meeuw met zijn kop in het water. Op de handpennen is een duidelijk zwart-witpatroon te zien en de vogel toont vrij fors, dit sluit al een hoop soorten uit. Dit in combinatie met de lichtgrijze vleugel- en mantelkleur laat maar 4 opties over: Zilvermeeuw, Geelpootmeeuw, Pontische Meeuw en Stormmeeuw (slag kleiner maar wel kans op verwarring). Goed kijkend naar het patroon op de handpennen valt de volledig witte top van P10 (buitenste handpen) en grote mirror (witte vlek in het zwart van de handpen) van P9 (op één na buitenste handpen) op. Daarnaast laat het patroon grote tongen zien, dit zijn de grijzen inhammen in het zwart van de handpennen. Dit patroon is typisch voor Pontische Meeuw.
Quizvogel nummer 19: Pontische Meeuw (foto: Karel Mauer)
Quizvogel nummer 20
Quizvogel nummer 20: (foto: Koen Stork)
Op de foto staat een vrij forse zangvogel in de hand. De vogel is grijsbruin en heeft een vrij lange staart. Ook is er een lange handpenprojectie te zien. Verder heeft de vogel lichte randen om de tertials en de vleugeldekveren. Een belangrijk kenmerk is de bovenstaartdekveren, deze hebben ook lichte randen en vormen daardoor een licht geschubd patroon. Deze combinatie van kenmerken past maar op één soort: Sperwergrasmus. Een Tuinfluiter (soort die er het meest op lijkt) heeft geen lichte randen op de bovenstaartdekveren en is daardoor uit te sluiten.
Quizvogel nummer 20: Sperwergrasmus (Foto: Koen Stork)
Ronde tien was weer best pittig. Best wel wat mensen zaten er met de meeuw naast. Die kwamen allemaal uit op stormmeeuw. De meeste hadden de Sperwergrasmus wel goed. Deze rond heeft Victor Eggenhuizen gewonnen. De competitie is best spannend. We hebben tot op heden één deelnemer die alles nog goed heeft, daarna volgen vijf deelnemers die allen 1 soort verkeerd hadden. Nog twee ronden te gaan. zet hem op.
ronde 11
Quizvogel nummer 21
Quizvogel nummer 22
Uw antwoorden mag u mailen naar dit adres. De uitslag volgt in de editie van de volgende maand.
Met het inzenden gaat u ermee akkoord dat uw naam en uitslag (als u wint) gebruikt worden op deze website.