Welk optiek is de beste keuze
Altijd een vraag waarmee geworsteld kan worden als u overweegt een nieuwe verrekijker of telescoop aan te schaffen. Bij de keuze voor een nieuwe verrekijker (of telescoop) moet u voor u zelf een aantal vragen beantwoorden.
Vergroting: Verrekijkers zijn er in verschillende sterktes. Het meest verkocht zijn de 8x en 10x vergroting. Deze kijkers halen het onderwerp dus 8x of 10x dichterbij. Er zijn ook verrekijkers met 6x of 7x vergroting of met 12x, 15x of 20x vergroting. Hoe groter het getal hoe sterker de vergroting. Om bij het onderwerp vogels te blijven: u krijgt op dezelfde afstand de vogel steeds groter in beeld. Het voordeel is dus dat u bij een sterkere vergroting meer details gaat zien. Nadeel is dat de beeldhoek steeds kleiner wordt, dus u verliest overzicht. Een andere nadeel van een sterkere vergroting kan zijn, dat uw eigen bewegingen (trilling) ook sterker wordt vergroot. Het beeld wordt dus onrustiger. Door een onrustig beeld krijgt u eerder onscherpte. Het is heel persoonlijk; zelf testen om de passende vergroting te ervaren is daarom altijd ons advies.
Lichtsterkte: Hierover bestaan veel misverstanden. Kijkers worden altijd aangeduid door de volgende getallen: 8×32 of 8×42 of 8×50. In voorgaande reeks is de vergroting 8x (dus bij alle drie gelijk). Het tweede getal (32, 42 of 50) is de diameter van de voorste lenzen. Nu is het echter NIET zo: hoe groter de diameter van de voorste lenzen, hoe lichtsterker de verrekijker of telescoop. Dat gaat alleen maar op als u verrekijkers van hetzelfde type met elkaar vergelijkt. Een 8×32 van een hoge prijsklasse is meestal lichtsterker dan een 8×50 uit de goedkoopste prijsklasse. Theoretisch heeft de 8×50 in voorgaand voorbeeld een grotere uittredepupil (zoals dit heet), maar in de praktijk zal de dure 8×32 een helderder en lichtsterker beeld geven.
Voordeel van een kleinere lensdiameter is dat de kijker compacter en lichter zal zijn, maar te klein en te licht houdt vaak niet lekker vast. Bij een grote diameter wordt de kijker vaak zwaar en dan is het belangrijk of de balans van de kijker nog lekker aanvoelt. Ook hierbij geldt dus dat het zelf uitproberen heel belangrijk is.
Kwaliteit/budget/merk: Het zal u niet verbazen dat een duurdere kijker ook beter is. Bij verrekijkers en telescopen kunt u er echt vanuit gaan dat een duurdere kijker ook echt beter is. Het is een fabeltje dat bepaalde merken duurder zijn door de naam, dat is echt onzin. In de topklasse zijn er maar drie merken: Swarovski, Leica en Zeiss. In de middenklasse (circa tot 900 euro) zijn er meer goede merken. Opticron, Meopta en Bynolyt zijn hier de bekende voorbeelden van. Per merk kunnen we grote verschillen zien, maar als u kijkers van dezelfde prijsklasse met elkaar vergelijkt zal de kwaliteit niet heel veel verschillen. Toch kan het veel uitmaken hoe de kijker u bevalt.
Laat u ook niet van de wijs brengen door testen met een beste kijker in een bepaalde prijsklasse. Natuurlijk zegt het wel dat die kijker goed is, maar wie bepaalt dat het voor u de beste kijker is? Door zelf te testen tussen verschillende kijkers in dezelfde prijsklasse komt u tot een juiste keuze. Een kwaliteit die u daarin mee moet wegen is de service van het betreffende merk. Binnen de gerenommeerde merken is de service meestal wel in orde, wel zijn er grote verschillen. Laat u niet verleiden door 25 jaar, 30 jaar of zelfs levenslange garantie. Zelfs de allerbeste merken bieden maar 10 jaar garantie. Die weten dat waar te maken. Onze ervaring is dat er maar weinig merken zijn die een langere garantie ook daadwerkelijk waarmaken. Tijdens ons persoonlijke advies kunnen we u alles vertellen over goede en minder goede merken en hun service.