Eerste indruk van de Opticron Imagic IS 16×42

Opticron heeft al een aantal jaren een drietal gestabiliseerde verrekijkers in haar assortiment. Dit zijn de Imagic IS 10×30, 12×30 en 14×30. Allemaal goed werkende gestabiliseerde verrekijkers. Nu hebben ze daar een sterkere en lichtsterkere variant aan toegevoegd, de Imagic IS 16×42. Wij hebben het eerste exemplaar in huis en hebben deze kijker vergeleken met de andere gestabiliseerde verrekijkers (ook die van Kite APC/Vogelbescherming Raaf).

Op de eerste plaats moet ik heel eerlijk zeggen dat ik zelf geen fan van gestabiliseerde verrekijkers ben. Door de electronica geven ze toch iets eerder problemen van een kijker zonder electronica. Ze zijn nooit 100% waterdicht (ook dit nieuwe model niet), en tot op heden is de stabilisatie nog niet 100% volwassen. Het voordeel is wel dat je duidelijk een verrekijker met een sterkere vergroting kan hanteren, zonder stabilisatie zou dat met vergrotingen van 14-16x niet echt mogelijk zijn.
De Opticron Imagic IS 16×42 valt op door zijn kleine, compacte uiterlijk. Ook Vogelbescherming heeft met de Kite APC/Raaf een 16×42 in haar assortiment, maar die hebben ervoor gekozen om er een grote plastic mantel om te maken waardoor de kijker groter en zwaarder wordt.
De Imagic is echt licht. Hij weegt met batterij nog geen 640 gram. Dit is circa 150 gram lichter dan de VBN Raaf en in omvang is de kijker bijna half zo compact. Toch zie je dat de bouw van de kijker in grote lijnen vergelijkbaar is. De objectieflenzen overlappen een klein beetje en die kan je ook niet bewegen. Om de breedte van de oculairen te bepalen buig je niet beide kijkerhelften naar elkaar toe, maar beweeg je alleen de oculairen naar elkaar toe.
De overlap van de beide 42mm lenzen geven in totale lichtsterkte dus iets verlies ten opzichte van een “normaal” model 42 mm verrekijker. Hierdoor is deze kijker ook lichter en compacter te bouwen.
De Opticron Imagic IS 16×42 is voorzien van hoogwaardig glas met ED glas in de frontlenzen. Dit geeft een betere kleurcorrectie en minder chromatische Aberatie (kleurrandjes bij een hoger contrast). Dit laatste is zichtbaar bij een directe vergelijking met de VBN Raafmodellen.

De Imagic IS 16×42 werkt op één AA 1,5v batterij. Hierop moet hij het circa 12 uur continue uithouden. Dit is best goed. Maar bij intensief gebruik dus best wel iets op rekening mee te houden. De kijker schakelt na circa 10 minuten automatisch uit. De Raaf schakelt automatisch uit als de kijker verticaal wordt gehouden, dus als je hem neer zet of op je borst hangt. Dit werkt prettiger.
De eyecups van de kijker kunnen in vier standen worden ingesteld. Als brildrager heb je ook bij ingedraaide eyecups toch nog iets verlies van beeldbreedte. Als is dat minder verlies als bij het model van VBN Raaf. Dus hierin zie je al dat dit weer een iets beter doorontwikkeld systeem is.
De scherpte is voor een 16x verrekijker gewoon goed te noemen. De lichtsterkte houdt niet over maar is meer als voldoende. We heeft de verrekijker zichtbaar last van iets onscherp weglopende randen. Maar ook hier ervaar ik het iets minder als bij het model van VBN Raaf.
De scherpte en contrast zijn zo goed als gelijk als bij het model van Vogelbescherming Raaf. Nadeel van dit type kijkers is de close focus. Ze kunnen niet dichterbij scherpstellen van 4 meter.
Door de compacte en smallere vormgeving ligt de Imagic IS 16×42 lekker in de hand. Het is even wennen, maar dit gaat heel snel. Het focuswiel zit namelijk net als bij de VBN Raaf iets meer naar voren als dat je gewend bent. In het begin is dat even zoeken. Persoonlijk vind ik hem een stuk beter in de hand liggen dan de grote versie van VBN Raaf.
Het compartiment van de batterij zit aan de onderzijde en is makkelijk te openen en te sluiten. Dit laatste is bij de VBN Raaf echt wel een dingetje. Deze kijker werkt op 2 AA batterijen en geeft een dusdanige druk op het dekseltje wat je erop moet draaien, dat het altijd lastig is om het dekseltje dicht te krijgen. Bij de Imagic gaat dat heel makkelijk. Nadeel is dat de imagic geen vakje heeft voor reservebatterijen. Dus zorg dat je die wel veilig ergens bij je hebt.

De aan en uitknop werkt heel makkelijk Als de kijker aan staat gaat er een led branden zodat je dat duidelijk ziet. De stabilisatie is echt weer verbetert in vergelijking tot de kleinere Imagic modellen. Als je de kijker gebruikt zonder stabilisatie en je zet hem aan dan zie je opeens wat een verademing dit is. Het beeld komt gewoon tot rust. Opvallend bij deze verrekijker is dat de stabilisatie alleen in verticale bewegingen doordeint. Als je een horizontale beweging maakt met de kijker en je stopt dat deint de kijker nauwelijks door. Dat doordeinen is één van mijn grootste bezwaren tegen gestabiliseerde kijkers. Als je te snel beweegt en stopt met bewegen dan duurt het even voordat je beeld stil staat. Bij deze kijker is dat bij normaal van links naar rechts (of andersom) dus nauwelijks meer het geval. Echt een verbetering. Op dit punt vind ik de Opticron Imagic IS 16×42 echt beter dan de VBN Raaf.
Ander punt wat altijd tegenvalt bij gestabiliseerde verrekijkers is de beeldbreedte. Deze kijker heeft een kijkhoek van 3,8 graden. Dit komt neer op circa 66 meter op 1.000 meter afstand. Dit is dus best smal. Het is in de praktijk een fractie breder dan de VBN Raaf, maar houdt nog steeds niet over. Helaas.
De verrekijker is niet waterdicht. Hij wordt geclassifiseerd als IP4, dat is spatwaterdicht. Dus doe voorzichtig als je in een te heftige regenbui loopt of in de tropen bent. Dit geld voor alle kijkers met stabilisatie. Dit blijft een gevoelig punt. Het betreft vooral het electronische gedeelte wat gevoelig voor vocht is.

Deze verrekijker (en dat geldt natuurlijk voor alle verrekijkers met stabilisatie) is een uitkomst als je per se met een sterke vergroting het veld in wilt gaan. 16x is met een beetje wind niet stil te houden. Nu kan dat door de stabilisatie wel. Bij langdurig iets afzoeken geeft het rust. Ook op een boot kan het een uitkomst zijn. Hou er bij het gebruik altijd rekening mee dat je niet te heftige bewegingen moet maken, anders deint het beeld altijd een beetje mee. Maar je blijft een veel scherpe zicht houden dan wanneer de stabilisatie uit staat.
Opticron geeft op de kijker een gedeelde garantie. Op het optische deel krijg je 10 jaar garantie en op het electronische deel (de stabilisatie) krijg je 2 jaar garantie. Onze ervaring is dat Opticron een uitstekende service geeft en een hoge coulance. Maar twee jaar houdt natuurlijk niet over.
De Imagic IS 16×42 kost 1.099 euro. Daarmee is het de goedkoopste gestabiliseerde kijker in deze vergroting en kwaliteit.

Conclusie: Met de komst van de Opticron Imagic IS 16×42 zet Opticron wel weer een nieuwe norm voor gestabiliseerde verrekijkers. Als je in de markt bent voor een gestabiliseerde verrekijker dan moet je deze zeker komen testen want voor mij ligft deze een stuk prettiger in de hand dan de Raaf, maar dat blijft persoonlijk. Wel ben ik van mening dat de stabilisatie en de beeldkwaliteit net weer wat beter is dan de Raaf.

Klik hier om de Opticron Imagic IS 16×42 te bestellen in onze webwinkel

Specificaties:
Type prisma: dakkant
Vergroting: 16x
Diameter lens (mm): 42
Gezichtsveld op 1000m (m): 66
Gezichtsveld (°): 3.8
Close Focus (m): 4
Oogafstand (mm): 15
Eyecups: 4-traps instelbaar
Dioptrie: +4/-4
Stikstofgas gevuld: Nee
Waterdicht: IPX4 Spatwaterdicht
Coating: multi-coated optiek met ED glasobjectieven
Batterijen: 1x AA 1,5V
Batterijduur: 12 uren
Automatische uitschakeling (minuten): 10
Afmetingen LxBxD (mm): 180 x 118 x 69
Gewicht (gr): 640
Kleur: zwart