Software update voor de Swarovski AX Visio en de eerste ervaringen
5 juni 2024
Software / Firmware update AX Visio
Begin 2024 heeft Swarovski Optik werelds eerste “slimme” verrekijker op de markt gebracht. De AXVisio 10×32. Deze kijker heeft naast een digitale camera ook tal van slimme functies aan boord zoals herkenning van vogels en zoogdieren. Meer over de verrekijker is hier op onze website te lezen.
Swarovski heeft bij de introductie van deze verrekijker aangegeven met regelmaat met nieuwe update voor de software te komen. In februari was er al één en voor half juli staat de volgende gepland. Deze heeft een paar goede wijzigingen. De belangrijkste is dat de video-functie wordt voorzien van beeldstabilisatie. Dat betekent in de praktijk dat de videobeelden er een stuk strakker uitzien als je de verrekijker toch iets beweegt. Dit heeft ook invloed op de live-view functie die er is. Beelden die je deelt op de telefoon van een ander worden ook gestabiliseerd. Dus die zien er ook beter uit. Je kan het beeld van de verrekijker delen op maximaal 5 telefoons in je buurt.
De nieuwe software van de verrekijker wordt ook aangepast op de nieuwe lay out van Merlin. Ook wordt de Swarovski Outdoor App vanaf de nieuwe update iets anders. Natuurlijk kan je daar dan de nieuwe videostabilisatiefunctie aan en uitzetten. Vanaf de nieuwe release kan je ook in de Swarovski Outdoor App je talen voor de vogelnamen instellen (dat kon voorheen alleen in de Merlin App).
Verder zullen er een aantal verbeteringen op de achtergrond worden doorgevoerd. Zo zal er sneller verbinding met je telefoon worden gemaakt en zijn er een paar kleine bugs opgelost.
Naar verwachting is de nieuwe software vanaf 11 juli beschikbaar via de Applestore en Playstore. De update gaat niet automatisch en zal je zelf dus moeten uitvoeren. Omdat er in oktober weer een nieuwere versie gepland is, zullen mensen die tever achter lopen met het updaten van de Software, op een gegeven moment gedwongen worden om een nieuwere update te installeren. Dit zal gaan plaatsvinden als je circa een jaar achterloopt. Hiermee probeert Swarovski te voorkomen dan mensen met oudere software klagen over bepaalde issues die in de software inmiddels al opgelost zijn.
Tips en tricks voor de AX Visio en gebruikerservaring.
- Neem de tijd om bij een nieuwe AX Visio alle software eerst goed te installeren op de telefoon. Dit is de Swarovski Outdoor App en de Merlin Bird ID App. Beide gratis te downloaden in de App stores.
- Zorg ervoor dat je de snelle handleiding goed heb gekeken voordat je alles gaat proberen.
- Neem rustig het menu van je Swarovski Outdoor App door voordat je gaat beginnen.
- Zorg ervoor dat je de verrekijker goed instelt op je ogen, gebruik daarvoor beide dioptrie ringen zodat ook de scherpte voor de camera goed staat ingesteld.
- Neem de tijd met het determineren van vogels of zoogdieren. Hierbij is het belangrijk:
– Stel eerst goed scherp met de focusknop.
– zorg dat je de grote van de circel in beeld goed heb ingesteld (klein of groter afhankelijk van de grootte van de vogel).
– draai niet meer aan het focuswiel als je de determinatieknop half indrukt (want dan gaat de autofocus van de camera aan het werk en die wordt verstoord als je dan aan de focusknop draait.
– Druk pas door op de determinatieknop als minimaal 1 van de kwadranten van de cirkel oplicht, liefst pas bij twee, drie of vier kwadranten. Als één kwadrant oplicht heeft de autofocus van de camera zijn werk gedaan, bij twee ook de GPS, bij drie voldoet het plaatje aan het minimum aantal pixels en is er geen of nauwelijks beweging gedetecteerd. - Als je meerdere telefoons tegelijkertijd wilt verbinden bij de live-view, dan kan je het beste de streamresolutie iets lager zetten. Dit zorgt voor betrouwbaardere en snellere overdracht.
Hieronder nog een aantal bevindingen die ik vanaf het birdforum gehaald heb (dit zijn ervaringen van andere gebruikers die als goede tips kunnen helpen).
1. Geen “snel en gemakkelijk” apparaat
Dit klinkt negatief, maar je moet met de AX Visio leren werken. Je moet ook een beetje weten wat de verrekijker (en camera) doet als je hem gebruikt. Pas dan kan je de ware kracht uit de AX Visio halen. De AX Visio kent ook vele negatieve recensies dan hij er vaak naast zit, maar die zijn veelal afkomstig van mensen die er relatief kort mee gespeeld hebben. Onze ervaring is juist dat de determinatie erg goed werkt, echter je moet soms geduld hebben dat de vogel zich goed vertoond. Geef het wat oefening en je zult merken dat de Visio eigenlijk heel goed doet waarvoor hij is ontworpen.
2. Verwacht niet het onmogelijke
Zoals ergens anders vermeld, kun je als ervaren vogelaar mogelijk vogels identificeren die gedeeltelijk verborgen zijn in takken en achter bladeren, zodat je slechts een klein deel van hun lichaam kunt zien. Voor een algoritme is dit een grotere uitdaging. Verwacht niet dat de machine net zo ‘slim’ is als jij. Ik heb verrassend goede resultaten behaald met vogels die bijna onzichtbaar zijn in of achter struiken, maar niet op een betrouwbare basis, dus wees niet boos als de Visio je de naam van een vogel niet geeft of niet eens een vogel ziet die je hebt gezien in de verrekijker maar op de foto onzichtbaar (of nauwelijks zichtbaar) is.
3. Afstand, afstand, afstand
Grote vogels (reigers, ooievaars, grote roofvogels enz.) kunnen door de Visio worden geïdentificeerd op afstanden van ruim 150 meter of meer, zowel tijdens de vlucht als wanneer ze stilzitten. Hetzelfde geldt niet voor kleine vogels. Zelfs 40 meter kan te ver zijn voor vogels als een mees of tjiftjaf. Je weet het van tevoren als je door de Visio kijkt en de vorm van de vogel in kwestie bij lange na niet de rode cirkel vult die hij zou moeten vullen. Mogelijk krijgt je een identiteitsbewijs, maar de kans is groter dat je dat niet krijgt. Een te grote afstand tot de vogel is voor mij een van de belangrijkste redenen van frustratie geweest, vooral als de vogel goed zichtbaar was in de verrekijker.
4. Aanzetten en aan laten staan
Het is raadzaam om de Visio aan te zetten als je actief gaat vogelen, en deze aan te laten staan. Met één batterijlading gaat hij enkele uren mee, misschien wel het grootste deel van de dag. Dit zorgt ervoor dat de GPS actief is en dat vogelidentificaties een goede kans van slagen hebben. Als de AX Visio na een tijdje niet reageerd is het kortstondig indrukken van de aan/uit knop (twee maal) voldoende om hem snel weer tot leven te wekken.
5. Probeer situaties met tegenlicht te voorkomen
Identificaties zijn veel succesvoller bij vogels die op de grond zitten of op jouw hoogte vliegen of bij observatie tegen een donkere achtergrond dan bij vogels die hoog in een boom zitten als het heldere daglicht zich achter die boom bevindt. Hetzelfde geldt als je vanuit een donkere omgeving omhoog kijkt en naar het felle daglicht of de zonneschijn kijkt. De resultaten zijn beter als u zich in dezelfde lichtsituatie bevindt als de vogel.
6. IS zou een duidelijke verbetering zijn
Als de camera een beeldstabilisatie had gehad, zouden veel van die opnames die ik verprutste als ik haast had, of als ik zenuwachtiger was dan normaal, bruikbaar zijn geworden. Dit zou uiteraard de omvang en het gewicht van de Visio verder vergroten. Misschien wil je dus andere manieren vinden om stabiele opnamen te garanderen (monopod, statief, tegen een boom leunen, je ellebogen ergens op laten rusten, enz.) Inmiddels zal er vanaf juli 2024 dus een softwareupdate zijn waarbij de videofunctie een stabilizer krijgt.
7. Als je dichtbij genoeg kunt komen en de vogel goed zichtbaar is, werkt de Visio bijna 100%
Het is mogelijk dat je veel vogels kunt identificeren, zelfs als je niet altijd alle kwadranten van de cirkel vult. Maar het risico is dan groter dat de Visio een “no bird” resultaat zal opleveren. Als je echter een duidelijke opname maakt van een vogel die een groot deel van de ID-cirkel op het scherm vult, goed zichtbaar is, de achtergrondverlichting niet te sterk is en je niet enorm trilt, ligt het slagingspercentage bijna 100%. Toen aan al deze voorwaarden was voldaan, had ik met de Visio bijna geen enkel geval van “geen vogel herkenbaar” meer.
8. Het percentage ‘geen ID’ is veel hoger dan het percentage verkeerde ID’s
Dat is mijn persoonlijke ervaring. Ik krijg af en toe een verkeerde ID die je zou verwachten in situaties waarin er verschillende vogelsoorten zijn die op elkaar lijken en ID ook voor goede vogelaars lastig zou zijn. Als ik een positieve ID krijg, is dat meestal juist, of dan krijg ik veel vaker een “geen vogel herkenbaar” dan een verkeerde ID.
9. De combinatie van verrekijker en camera is het grootste pluspunt van de AX Visio
Het is fantastisch om te kunnen observeren en een foto te maken zonder de verrekijker neer te hoeven leggen. Dat alleen al (met de mogelijkheid om vogels later te identificeren met de Merlin-app) is voor mij veel belangrijker dan de mogelijkheid om ter plekke een vogel in Visio te identificeren. Natuurlijk geldt de camera bij lange na niet als een ‘wildlifecamera’ waarmee je schitterende beelden van wilde dieren kunt maken die je aan de muur hangt, maar ik denk dat hij voldoende is voor fatsoenlijke foto’s en video’s die je kunt gebruiken voor je persoonlijke album en voor indentificatie van de dieren.
Ook interesse in een AX Visio, het Vogelinformatiecentrum is één van de geselecteerde dealers in Nederland waar je de AX Visio altijd kan testen en kan kopen. Ook via onze webwinkel.
Hieronder nog een uitgebreide uitleg over de AX Visio uit Noord Amerika.