Swarovski brengt ons de AX Visio, de eerste slimme verrekijker.
8 januari 2024
Als Vogelinformatiecentrum waren we met een geselecteerd aantal Europese Dealers in de gelegenheid om als eerste dealers kennis te maken met de nieuwste ontwikkeling van Swarovski Optik. Swarovski heeft als eerste in de wereld een zogenaamde “slimme verrekijker” ontworpen. De AX visio. In de kern is het een vertrouwde EL 10×32 verrekijker die de optiek verzorgt. Maar er omheen zit veel meer. Er zit een digitale foto/video camera ingebouwd, wifi en met een aantal geïntegreerde apps kan je met deze verrekijker heel eenvoudig vogels, zoogdieren of insecten herkennen. Ook kan je in de verrekijker een vogel markeren, vervolgens kan je de kijker aan je reisgenoot geven en die krijgt van de verrekijker aanwijzingen om de vogel terug te vinden. Dit allemaal in één verrekijker. De toekomst lijkt nu werkelijkheid geworden. Wij hebben er in Oostenrijk uitgebreid mee getest en inmiddels hebben we in het Vogelinformatiecentrum een eigen exemplaar om aan iedereen te laten zien. Dus kom langs om deze nieuwe techniek zelf uit te proberen. Overigens staan onder aan deze pagina een viertal leuke filmpjes over de AX Visio.
Hieronder de promotietekst die Swarovski er zelf aan geeft en daaronder onze eigen indruk en eerste testen. Natuurlijk is deze slimme verrekijker al bij ons te bestellen. De eerste exemplaren zijn al uitgelverd, maar reken de komende maanden wel op een wachttijd. De prijs is overigens € 4.640,00
Ga naar onze webwinkel om deze “Slimme Verrekijker” te bestellen
Swarovski 10×32 AX Visio
Observeer, identificeer en deel uw ontdekkingen met de Swarovski 10×32 AX Visio-verrekijker, de eerste slimme verrekijker die is ontworpen voor eenvoudige en snelle identificatie van vogels, zoogdieren en insecten. Met een reeks geïntegreerde applicaties (apps) voor eenvoudige identificatie en observatie.
Geïntegreerde apps
De AX Visio heeft verschillende ingebouwde applicaties voor eenvoudige identificatie, waaronder Bird ID, Mammal ID, Butterfly ID* en Dragonfly ID*. Er zijn verschillende toepassingen ontworpen met de AX Visio om te helpen bij het vastleggen en delen van uw ontdekkingen, waaronder een ingebouwde camera (foto en video), kompas, een ontwikkelaarsinterface van derden en een toepassing voor het delen van ontdekkingen. De applicatie voor het delen van ontdekkingen kan worden gebruikt om eventuele reisgenoten eenvoudig rechtstreeks naar uw ontdekking te leiden.
*Deze applicaties zijn momenteel alleen beschikbaar voor Europa.
Uitstekende optische observatie
De Swarovski 10×32 AX Visio verrekijker beschikt over een spectaculaire kleurintensiteit en detaildiepte en biedt een compromisloze beelddefinitie.
Maak verbinding met uw smartphone
Gegevens en instellingen kunnen worden gedeeld tussen de AX Visio en uw smartphone via de Swarovski Optik Outdoor App, de Merlin Bird ID App* en de Swarovski Optik Wildlife ID-applicatie.
* De nieuwste versie van de Merlin Bird ID-applicatie is vereist voor gebruik met de Swarovski 10×32 AX Visio-verrekijker.
Geolocatie
De AX Visio beschikt over ingebouwde geolocatie-instellingen, deze draait automatisch op de achtergrond wanneer er een GPS-signaal is. Deze geografische locatiegegevens worden gebruikt om rekening te houden met het identificatieproces (zo zullen niet snel Amerikaanse soorten genoemd worden als je in Nederland bent).
Uw afbeeldingen vastleggen en opslaan
De geïntegreerde camera biedt 13MP-sensor met een 4K resolutie (4208×3120 px) voor foto’s en een full HD-resolutie (1920 x 1080 px) voor video’s In combinatie met een intern geheugen van 8 GB kunt u ongeveer 1.700 foto’s of 1 uur video in volledige kwaliteit opslaan.
Belangrijkste kenmerken:
- Ingebouwde applicaties
- Gemakkelijke observatie en identificatie
- Ingebouwde geolocatie
- Eerste slimme verrekijker
- x10 Vergroting
- Wi-Fi en Bluetooth Low Energy-interface
Wat zit er in de doos?
- AX Visio 10×32
- Oplader en USB-mini-oplaadkabel
- oplaadbare batterij
- FSB functionele zijtas
- UCS-draagriem
- Objectiefafdekking en oculairafdekking
- Gebruiksaanwijzing
- Reinigingsdoekje
- Riemlusconnector
- Zeep en borstel
Onze eigen ervaringen met de AX Visio 10×32
Een review zou geen review mogen heten als er geen eigen ervaringen in staan. Lees hieronder onze (Vogelinformatiecentrum) mening over deze slimme verrekijker.
Ten eerste vind ik deze verrekijker echt een ontzettend gaaf ding. De eerste indruk wil ik je niet onthouden. Toen ik de verrekijker voor het eerst zag, dacht ik: wat een lomp ding. Swarovski heeft jarenlang ingezet om de verrekijkers kleiner, lichter en mooier van vorm te krijgen. Deze AX visio ziet er op het eerste gezicht lomp en zwaar uit. De eerste indruk na het vasthouden was ook nog steeds lomp, niet echt handig vast te houden en een te diep liggende scherpstelknop. Echter nadat ik de kijker een paar minuten gebruikt had kwam ik er al snel achter dat het gewicht (ruim 1000 gram), nog best wel goed te doen is. Die riem is heerlijk breed en comfortabel. Je moet even wennen om de verrekijker iets meer vooraan vast te houden dan dat je nu bij een gemiddelde verrekijker gewend bent. De balans is best OK. Voor je gevoel moet je de verrekijker ook iets smaller zetten dan bijvoorbeeld mijn eigen NL Pure.
De verrekijker is inwendig volledig gebaseerd op de EL10x32. Dus de lichtsterkte, scherpte, kleurechtheid is allemaal gelijk aan de EL 10×32. Ook is deze kijker uitgerust met dezelfde goede coatingen en field flattener lenzen voor een optimale randscherpte. Maar deze verrekijker kan zoveel meer.
Als je de verrekijker niet aanzet, is het dus een gewone, wat zwaardere, verrekijker die ook gewoon als zodanig te gebruiken is. Maar er vallen twee dingen op. Er zitten rechtsbovenop (op de onderstaande foto links voor de kijker) drie ronde druktoetsen en er zit vooraan een keuze-draaiwiel (dit is dus niet de scherpstelknop).
De onderste van de drie knoppen is de aan/uit knop. Als je deze drie seconden ingedrukt houdt dan gaat het digitale deel van de verrekijker aan. Om uit te zetten houdt je deze knop ook weer langer (5 sec) ingedrukt.
Als je het digitale deel van de verrekijker aanzet gaat er voorop, naast het keuzewiel een groene led knipperen. Het systeem moet even opgestart worden. Intern draait alle software in een Androidomgeving, dit kost even een aantal seconden. Omdat het digitale deel allemaal elektronisch is, heeft de verrekijker een batterij. Dit is een 3000 mAh Lion batterij die lang meegaat. De afsluiting van het batterijcompartiment is goed geseald en waterdicht (de gehele verrekijker is waterdicht).
Je kan de verrekijker gerust 5-8 uur gebruiken op één batterij (dit hangt een beetje af of je continue aan het fotograferen of determineren bent). De batterij is niet in de verrekijker op te laden. Dit is dus wel een nadeel. Je kan de verrekijker dus niet aan een batterypack leggen met een USB-c kabel, die aansluiting ontbreekt. De batterij is eenvoudig te verwijderen aan de onderzijde van de verrekijker. Er wordt een lader meegeleverd. Hierop kan je twee batterijen laden. Een losse batterij kost 69,00 euro. Met twee batterijen kan je zeker een lange dag genieten. Vreemd is dat er bij de lader een USB mini kabel geleverd wordt, een beetje ouderwetse aansluiting. Ik dacht dat USB-c inmiddels de verplichte standaard was geworden, maar niet dus. Echter het kabeltje is meegeleverd. Een USB stekker niet, maar daar heeft iedereen er waarschijnlijk wel meerdere van. Terug naar de knoppen.
De knop met de V erop is een functieknop om sommige opties in de verrekijker te selecteren/activeren. Zo kan je eenvoudig het veld bij vogelherkenning groter of kleiner zetten (voor als de vogels dichtbij of verder weg zit) of kiezen tussen foto of video.
De knop met de witte punt is de ontspanknop en determinatieknop. Tijdens de foto of videofunctie is het de ontspanknop en tijdens het determinatieproces is het de knop die de determinatie doet starten (half indrukken, en later geheel indrukken). De knoppen zijn zo vorm gegeven dat je er makkelijk bijkan. Het is even oefenen maar de keuze van de knoppen is zeer snel onder de knie. Wat wel jammer is dat er nauwelijks relief op de knoppen zit, je voelt bijna niet welke knop je onder je vingertop hebt. Ook in de kou is het met handschoenen aan wel behelpen.
Het tweede opvallende aan deze Slimme Verrekijker is het keuzewiel.
Dit is het centrale draaiwiel aan de oogzijde van de verrekijker. Hierop staan een aantal afbeeldingen die een functie voorstellen. Zo kan je eenvoudig kiezen wat je wilt doen met deze verrekijker. Dit wiel is eenvoudig te verdraaien naar de gewenste functie.
Fotograferen/video: Dit is helder. Met deze functie kan je of fotograferen of video opnemen. Fotograferen doet deze verrekijker met een 10x lens (circa 500 mm) die centraal tussen de twee kijkbuizen is gepositioneerd. De foto’s en videobeelden worden vastgelegd door een 13megapixel chip met een relatief grote pixel. De foto’s krijgen een resolutie van 4208×3120 pixels en de videobeelden worden opgenomen in full HD beeld (1920×1080). Intern is een 8GB geheugen, wat goed is voor circa 1700 foto’s of bijna 1 uur video in de volle resolutie. Met behulp van de keuzetoets kan je kiezen tussen video of foto. In de app die bij de slimme verrekijker hoort (Swarovski Outdoor App) kan je de resolutie enz instellen.
Om goed te kunnen fotograferen of filmen moet je goed onthouden dat je eerst goed scherp moet stellen met het centrale focuswiel. Dit wiel is wat diep gelegen in de behuizing (geeft wel een mooi ontwerp, maar of het functioneel is vraag ik me af?). Met dikke handschoenen is het wiel wat lastig te bedienen, maar met de vingers prima. Het wiel loopt mooi soepel. Als je goed scherp optisch beeld heb kan je fotograferen. Als je de ontspanknop half indrukt stelt de camera een autofocusfunctie in werking om binnen de scherptediepte van de verrekijker optimaal scherp te stellen. Dit gaat best snel waarna je door kan drukken om af te drukken. Let hierbij goed op. Als vogelaar ben je wellicht gewend om altijd iets aan je focuswiel te draaien. Doe dit niet, anders worden je foto’s snel onscherp. Doe je het in de goede volgorde, dan heb je snel mooie foto’s. Deze kan je snel op je telefoon bekijken.
Het is namelijk belangrijk om na het opstarten van de verrekijker je mobiele telefoon (smartphone) via de Swarovski Outdoor App te verbinden met de verrekijker. Dit proces gaat snel en makkelijk. Je moet na het aanzetten een zes cijferige code in je telefoon invullen. Dit cijfer zie je in het rechterbeeld van de verrekijker (waar overigens alle beeldinformatie in verschijnt). Na het invullen is je telefoon snel verbonden. De app heeft vele mogelijkheden, daarover later meer.
Bij het fotograferen merk je wel dat een 10x verrekijker wel de nodige bewegingen geeft. Je hebt, zeker bij minder licht, snel bewegingsonscherpte. Bij video opnames heb je daar nog meer last van. Er zit (nog) geen stabilizer op deze camera. Maar je hebt geheugenruimte zat en je zult dus moeten oefenen hoe dit het beste gaat en dus gewoon veel foto’s maken. Maar één ding is zeker. Als je met deze verrekijker een leuke soort ziet, dan druk je snel af en je hebt in ieder geval een foto. Mijn ervaring is dat je na wat oefenen best scherpe foto’s kunt maken. Dat geeft echt wel een extra dimensie aan het kijken naar vogels. De foto’s zijn niet van die resolutie dat je ze ongelimiteerd kunt vergroten, maar voor een digitaal album zijn ze meer dan OK.
Je kan op het keuzewiel ook kiezen voor een vogel of een eekhoorn. Dit zijn de determinatiekeuzes die je kunt maken (vogels of zoogdieren). Onder de twee sterren kan je andere keuzes programmeren met je App. Hier kan je momenteel kiezen voor vlinders en libellen. Als je het keuzewiel op vogels zet dan krijg je een cirkel die uit vier segmenten bestaat te zien. Dit zijn vier dunne lijntjes die samen een cirkel vormen. Deze cirkel kan je met de keuzeknop vergroten als je een vogel in beeld hebt die best groot in beeld is. Maar meestal zal je de kleine cirkel gebruiken. Als je de vogels daarin hebt (centraal in beeld), dan druk je de ontspanknop half in. Je zult direct zien dat de één, twee, drie of vier van de segmentlijntjes feller gaan oplichten. Zo niet dan krijg je een waarschuwing in beeld dat je teveel trilt. Hoe meer van de vier segmentlijntjes gaan branden, hoe hoger de kans dat de vogel goed gedetermineerd wordt. Brand er maar een segment, dan weet je bijna zeker dat het systeem faalt. Vaak is de vogel te klein in beeld of trilt het beeld teveel. Branden er twee segmenten dan wordt de kant op een determinatie veel groter, bij drie nog groter en bij een volle cirkel bijna 100%. Je ziet de naam van de vogel dan onder de cirkel in beeld verschijnen. Mooi om te zien dat dit kan en ook echt werkt. De taal waarin de namen worden weergegeven is in te stellen in de Merlin ID app. Leuk is dat deze slimme verrekijker ook werkt zonder connectie met je telefoon. Echter dan krijg je de foto’s niet op je telefoon binnen. Maar de verrekijker kan dus helemaal stand alone werken. Alles software zit in de kijker. Als er weer een nieuwe database is kan je de verrekijker eenvoudig updaten. Dit zal naar verwachting eens of tweemaal per jaar handig/nodig zijn. Dit updaten gaat altijd over de wifi/bluetooth (de verrekijker heeft beide connecties).
Als ervaren vogelaar zie je sneller naar welke vogel je kijkt dan de verrekijker. Het voordeel van deze kijker is dat de kijker bij iedere determinatiepoging een foto maakt. Die heb je dan toch mooi. Dus je hoeft de knop niet per se naar foto te zetten.
Bij mijn test in het veld kwam ik tot de conclusie dat veel vogels toch te ver weg zitten voor een betrouwbare determinatie (met andere woorden, dan zit het systeem ernaast). Echter zitten de vogels goed binnen de cirkel (is de cirkel gevuld) dan werkt het systeem echt heel goed (natuurlijk is alles afhankelijk hoe je de vogel ziet). Ik was verbaasd hoe de verrekijker in soms lastige situaties met tegenlicht de vogels goed determineerde. Aan de andere kant moet je soms niet gek opkijken hoe hij ernaast zit. Zo werd een merel in een struik een waterhoen. Echter bij de tweede keer werd het gelukkig wel een merel. Dus net als alle determinatie software, het blijft een hulpmiddel en is nooit perfect. Dat duurt nog wel even.
Zet je het keuzewiel op het icoon links van de vogel (soort pijlaanwijzer), dan krijg je een hele leuke en nuttige functie. Deze functie was voor mij de grote verrassing en misschien wel het meest nuttige voor de meer ervaren vogelaar. Met deze functie kan je een vogel die je in beeld hebt (en stilzit) aanklikken. Het icoon in beeld zet je denkbeeldig op de vogel, je druk op de knop, en de plek van de vogel wordt vastgelegd. Als je nu de verrekijker aan je maatje of reisgenoot geeft en die gaat in de richting van de vogel kijken, dan geeft de verrekijker in beeld pijlaanwijzingen welke kant je de kijker op moet bewegen. Naar links of recht of naar boven of beneden. Dit gaat net zolang door tot je precies op de plek van de vogel (of object wat gepind is) bent. Als de pijltjes stoppen en het icoontje verschijnt, dan ben je op de plek waar de vogel zit (of zat). Geniaal. Dit werkt echt geweldig en ik ben er nu al fan van. Zeker met excursies erg handig.
Ook heeft de verrekijker een live-view mogelijkheid. Als je die aanzet dan kan je op je telefoon (in de outdoor App) zien wat je door de kijker ziet. Dit kan je via je scherm eenvoudig delen met anderen die bij je in de buurt staan (momenteel maximaal 5 personen). Al die mensen kunnen dus live met je meekijken. Een hele handige functie als je excursieleider bent (net als de pijlaanwijzer).
De laatste functie die ik hier bespreek is het compas. De naam zegt het al, als je die functie gebruikt dan wordt je kijker een soort van navigatie instrument. In beeld verschijnt precies naar welke richting je kijkt. Leuk om mee te spelen en voor outdoor gebruik wellicht nuttig, maar een vogelaar zal het niet veel gebruiken. Maar het kan.
Het gebruik van de verrekijker werkt voor een volledig gebruik samen met diverse apps. Die moet je vooraf op je smartphone downloaden. De belangrijkste zijn de Swarovski Outdoor App en de Merlin ID app. Deze apps zijn makkelijk te vinden in zowel de Playstore (voor Android) en I-Phone store). Met deze Apps kan je de AX Visio volledig gebruiken. De vogeldeterminatie werkt al wereldwijd. Merlin is al geschikt voor de meeste landen. Ruim 8.000 vogelsoorten kunnen hiermee al op naam gebracht worden. Determinatie van zoogdieren, vlinders en libellen (via de Swarovski Outdoor App) werkt alleen nog maar in de Europese landen. Andere werelddelen zijn hier nog niet qua soorten aan toegevoegd. Dat is erg jammer want het zijn vaak de dieren van ver weg die je niet kent en wel wilt herkennen. Dus een olifant zal nog niet herkent worden. Hier wordt natuurlijk druk aan gewerkt en bij een volgende digitale update zullen er ongetwijfeld andere landen of continenten toegevoegd worden.
Swarovski is er trots op dat de verrekijker is vormgegeven door een bekende vormgever. Zijn naam staat ook op de verrekijker. Marc Newson. Doet ook iets met Apple. Je merkt al, ik ben hier niet onder de indruk van. Het ontwerp ziet er smooth en strak uit, echt!. Maar is dit ook echt functioneel. Nee ik denk zelf dat het soms functioneler kan. Een paar dingen die mij opvielen:
Swarovski heeft weer gekozen voor de nieuwe bevestiging van de riem. De praktijk heeft al bewezen dat dit soms losgaat, dat wil je niet, zeker niet bij een iets zwaardere kijker. Nu is dit systeem wel weer verbeterd met een betere veerdruk en ook de riem is echt klasse. Maar doe mij maar de ouderwetse bevestiging die lekker safe zit.
Marc Newson heeft de scherpstelknop en het keuzewiel dezelfde ribbels gegeven (verwarring). Ook ligt het scherpstelwiel redelijk diep in de behuizing. waardoor je steeds maar korte slagen kan maken, dat is lastig als je snel van close focus naar oneindig wil, of andersom. Ook de fijne ribbels geven weinig grip met handschoenen. Een scherpstelwiel wat iets ruimer in de behuizing zou zitten en met grovere ribbels had functioneler geweest. Ook is er veel “bloot” metaal verwerkt. Als de kijker zonder digitale functies gebruikt wordt voelt dit best koud aan. Als je de kijker aan hebt staan voelt deze aangenaam warm aan. Het is uiteindelijk een soort minicomputer met grootse prestaties.
Doordat de oculairen redelijk breedt zijn, moesten de eyecups van deze kijker een iets andere vorm krijgen. Dus weer nieuwe onderdelen, terwijl anders ook de eyecups van de EL of NL Pure gebruikt hadden kunnen worden.
Bovenstaande kritiekpuntjes laten meer dan onverlet dat de Swarovski AX Visio een ongekend mooi en knap product is. Wat Swarovski hier laat zien is ongelofelijk mooi. Deze verrekijker is met ruim 4.600 euro niet goedkoop, maar je hebt hiervoor een heel knap stukje techniek wat nog nooit in combinatie met optiek vertoont is. Hiermee worden je uitstapjes in de natuur altijd anders en rijker.
Wordt je nu een betere vogelaar door de aankoop van deze verrekijker? Ja en nee. Door de aankoop van een heel duur fototoestel met dito lens wordt je ook geen betere fotograaf. Maar het kan wel motiveren om door te groeien naar een betere en fanatiekere fotograaf. Zo moet je het met deze verrekijker ook zien. Als je nieuw bent in de wereld van vogels kijken, dan kan deze verrekijker je enorm helpen om echt verder te komen. Je moet alleen het besef hebben dat de verrekijker er ook naast kan zitten en dat dan de kennis van een goede vogelaar onontbeerlijk is om verder te komen. Maar iemand die dol is op vogels kijken, en weinig tijd heeft om ieder weekend met andere vogelaars mee te gaan, heeft aan deze verrekijker een gouden metgezel waar ie veel van kan leren en ook nog leuke foto’s om te delen aan overhoudt.
Hieronder een viertal leuke filmpjes die heel duidelijk laten zien wat de Swarovski AX Visio kan.
Veelgestelde vragen
Hoe gebruik ik de identificatie-instellingen?
Er kunnen twee cirkels van verschillende grootte worden geselecteerd voor identificatieondersteuning. Voor optimale resultaten raden we u aan de cirkel te selecteren die het beste de hele vogel of het hele wezen vastlegt. De AX Visio verwerkt het beeld vervolgens zodra er een signaal is ontvangen om het wezen te identificeren.
Wat geven de vier segmenten aan?
Er worden vier segmenten weergegeven bij een identificatiepoging. Elk segment wordt vet weergegeven zodra de informatie met succes is verwerkt. Hoe meer segmenten vetgedrukt werden weergegeven, hoe groter de kans op een accuraat en correct resultaat bij de herkenning.
Hoe verbind je je AX Visio met je smartphone in de Swarovski Optik Outdoor App?
Zet het keuzewiel altijd eerst op het telefoonteken met uitwisselingspijl. Wanneer u voor het eerst verbinding maakt met de applicatie, wordt u gevraagd een zescijferige code in te voeren. Deze code wordt weergegeven in de AX Visio. Klik op “Zoek naar AX Visio” en klik op het weergegeven serienummer. Het koppelproces start dan en de code wordt weergegeven in de AX Visio.
Past er een hoofdsteun op de AX Visio?
Nee, er past geen hoofdsteun op deze verrekijker.
Hier nog een keer de link naar onze webwinkel voor de aanschaf van een AX Visio