Nieuwe carbon statieven van Swarovski
30 juni 2018
Swarovski heeft twee geheel nieuwe statieven op de markt gebracht. In tegenstelling tot de Optiek zoekt Swarovski voor de accessoires altijd de samenwerking met andere sterke partners op de markt. Voor deze gloednieuwe statieven hebben ze de samenwerking met Gitzo gezocht. De kenners weten dan dat het om kwalitatief heel hoogwaardige statieven gaat.
In het verleden heeft Swarovski goede statieven gehad. Die waren kwalitatief goed, maar van aluminium en toen nog zwaar. We komen ze nu nog wel tegen. Toen Swarovski haar voorlaatste generatie statieven op de markt bracht waren die ultralicht. Ook de kop was erg licht. Iedereen was in beginsel heel blij. Echter de kwaliteit, zeker van de statiefkoppen liet erg te wensen over. Ook de clipsluitingen waarmee de poten waren uitgerust bleken in de praktijk niet erg degelijk te zijn. Veel mensen hebben er problemen mee (gehad).
Ook waren de statieven, en zeker de statiefkoppen veel te licht voor de huidige ATX85 en ATX95. Laat staan voor de BTX serie. Tijd voor een nieuw statief dus. Het heeft even geduurd maar nu zijn er eindelijk twee nieuwe Swarovski statieven. In samenwerking met Gitzo (dus dat doen ze goed) heeft Swarovski ervoor gekozen om één licht en iets meer compact statief uit te brengen (de CCT) en één zwaarder en meer robuust statief (de PCT).
Beide statieven zijn van zeslaags carbon en hebben een keurige afwerking. Swarovski is van de clipsluiting afgestapt. Dat is jammer want er is een doelgroep die daar heel erg aan gewend is. De draaisluiting is overigens wel heel erg prettig. Met een kwartslag kan je de poot al verlengen en dicht is dicht. De draaisluitingen kunnen goed tegen water, stof en vuil en u kunt de segmenten onafhankelijk van elkaar los en vast draaien.
Iedere poot bestaat uit vier segmenten. Dit heeft als voordeel dat het statief in ingeschoven toestand lekker compact is. De Compact Carbon Tripod (CCT) is dan maar 52 cm (zonder statiefkop). De Professional Carbon Tripod (PCT) is ingeschoven iets langer en meet dan 56 cm (zonder statiefkop). Nadeel van vier segmenten is dat je iets meer moet uitschuiven om het statief volwaardig op te zetten. Maar staat het statief eenmaal dan blijk je met Swarovski ditmaal een uiterst robuust statief in huis te hebben. Er is echt niets op aan te merken.
De lengte van de CCT (de lichte versie) meet 165 cm in totaal uitgeschoven toestand. Dit is voor een Telescoop met schuine inkijk voor de meeste mensen ruim voldoende. De lengte van de PCT (de zwaardere versie) meet in totaal uitgeschoven toestand 175 cm (zonder statiefkop). Dit is zelfs voor telescopen met rechte inkijk ruim voldoende. Hier zit dus ook het belangrijkste verschil tussen beide statieven. De CCT is duidelijk iets lager en lichter gebouwd. De PCT heeft iets dikkere poten en geeft iets meer stabiliteit. De CCT kan 18 kg dragen en de PCT 21 kg. Beide ruim voldoende voor telescopen.
Het gewichtsverschil is 300 gram. De CCT weegt schoon aan de haak 1,5 kg en de PCT 1,8 kg (ook dit is zonder statiefkop).
Zoals gezegd is de afwerking subliem. De PCT is vervaardigd uit carbon en aluminium wat mooi zwart gecoat is. De CCT is vervaardigd uit carbon met een hele sterke kunstof wat ook mooi zwart afgewerkt is. De poten kunnen, indien gewenst geheel horizontaal gesteld worden. Dit is prettig bij heel ongelijk terrein of bij macrofotografie.
De aansluiting van de middenzuil is een universele 3/8 schroef waar iedere statiefkop op te bevestigen is. De statiefkop kan vervolgens worden geborgd om losdraaien te voorkomen.
Op dit moment is er nog geen nieuwe statiefkop van Swarovski. De oude raden we vol overtuiging af. Deze kop (DH101) is te fragiel en te kwetsbaar om lekker mee te werken. Ook zijn er in de praktijk veel problemen mee. Het is nog heel even wachten op een nieuwe statiefkop van Swarovski. Zodra die uit is laten we dat natuurlijk na een uitgebreide test weten.
Op dit moment kunnen we u de Statiefkoppen van Benro, Manfrotto of Gitzo aanraden. Wij hebben voor de lichtere telescopen (ATS serie en ATX65) hele goede ervaring met de Benro S4 kop. Een heerlijke videokop voor een lage prijs. Voor de iets zwaardere telescopen zoals de ATX85/95 en de BTX serie raden we de manfrotto MVH500 aan. Deze is net iets zwaarder dan de S4 en heeft een iets langere balansplaat. Dit is ook prettig bij het fotograferen door de telescoop.
De nieuwe statieven van Swarovski hebben één nadeel. Dat is de prijs. De adviesprijzen zijn ronduit stevig. De PCT is 899 euro (alleen statief zonder kop) en de CCT is 849 euro. Op dit moment zijn ze in onze webshop te bestellen.