Noctivid, nieuwe Top verrekijker van Leica
22 augustus 2016
Tijdens de Birdfair in Rutland Water (UK) werd door Leica hun allernieuwste ontwikkeling op verrekijkergebied gepresenteerd. José en ik werden enkele weken daarvoor, begin augustus, al uitgenodigd om de nieuwste verrekijker van Leica, de Noctivid, te testen. Lees hieronder onze bevindingen.
Tijdens de Birdfair in Rutland Water (UK) werd door Leica de allernieuwste ontwikkeling op verrekijkergebied gepresenteerd. José en ik werden enkele weken daarvoor, begin augustus, al uitgenodigd om de nieuwste verrekijker van Leica te testen. Lees hieronder onze bevindingen. De nieuwe kijker heet Noctivid en komt uit in een 8×42 en een 10×42 variant.
Zoals bijna iedereen weet, vind je de allerbeste verrekijkers bij de firma’s van Swarovski, Leica en Zeiss. Swarovski heeft met haar huidige EL kijker een echte topkijker die onlangs enkele kleine updates kreeg. Zeiss heeft met haar SF ook een goede kijker. Ook bij deze kijker zijn enkele kleine updates doorgevoerd. Leica had als topkijker de Ultravid HD; deze kijker kreeg twee jaar geleden de update naar de Ultravid HD plus. In mijn beleving geen echte update. Op papier zou de lichttransmissie hoger zijn en ook het contrast zou iets verbeterd zijn, maar helaas ik vond het in de praktijk moeilijk te ontdekken. Maar met de Noctivid komt daar verandering in.
Begin augustus worden José en ik door de Nederlandse importeur van Leica, Transcontinenta, uitgenodigd. Samen met enkele andere verkopende partijen, reisden we af te naar Wetzlar waar de Leica-fabriek staat. Zelf heb ik al enkele grote optiekfabrieken bezocht, maar bij Leica was ik nog nooit geweest. De uitstraling was goed, deze netheid vind je niet snel ergens. Alles ademde kwaliteit uit.
De rondleiding door de fabriek was erg leuk. Maar als je weet dat er ergens een nieuwe kijker ligt, dan heb je niet alle aandacht voor de fabriek. Als kijkerliefhebber wil je dan maar één ding: door die nieuwe verrekijker kijken. Eindelijk mocht dat. Na een boeiend verhaal van Nanette Roland (productmanager bij Leica en nummer 1 twitcher bij de dames in Duitsland), mochten we eindelijk zelf door de kijker kijken.
Even wat vooraf ging in de presentatie van Nanette:
De naam van de nieuwe kijker wordt Noctivid, afkomstig van het Latijnse woord voor steenuil (athene noctua). De steenuil staat voor de metafoor dat deze kijker zowel bij goed licht, als bij heel weinig licht een scherp beeld geeft. Daarnaast is de kijker kleiner dan de andere bekende topkijkers, ook zou hij lichter aan moeten voelen. Ik ben vooral benieuwd naar de kijkkwaliteit.
De statistieken en cijfers zijn indrukwekkend. Een lichttransmissie van 92% is ongeëvenaard. Een kleurneutraalheid die beter zou moeten zijn dan Swarovski – ik word nieuwsgieriger – en misschien wel het belangrijkste: een enorme scherptediepte. Ook is de kijker zeer geschikt voor mensen met een bril. De zogenaamde eyerelief is maar liefst 19 mm. In een notendop houdt dit in dat de kijker redelijk ver voor de ogen gehouden mag worden zonder dat het beeld daardoor smaller wordt. Dit was tot op heden (in de praktijk) alleen voorbehouden aan de EL van Swarovski.
Leica heeft hoog ingezet om strooilicht in de verrekijker te voorkomen. Strooilicht ontstaat als je met een kijker haaks op of richting de zon kijkt. Doordat er dan stralen licht voor in de kijker naar binnen kunnen schijnen, kan dat licht via de binnenkant van de kijker weerkaatsen en bij de ogen uitkomen. Resultaat kan dan zijn dat je een minder contrastrijk beeld krijgt. Dit hebben ze in deze kijker proberen te minimaliseren door op regelmatige afstand aan de binnenkant van de kijker een soort diafragma-ringen te plaatsen.
De close focus is niet extreem. Deze kijker stelt al scherp vanaf circa 1,9 meter. Dat is zeker niet slecht, maar voor planten of insecten mag het best iets dichterbij.
Leica staat altijd al bekend om zijn robuustheid. De kijker is goed getest. Zo is de kijker getest bij -25 graden. Ze laten de kijker dan lange tijd liggen en dan moet hij nog net zo goed en licht draaien als normaal. Daarna gaan ze nog eens iets extremer, 16 uur bij -40 graden want de kijker moet in poolgebieden een nacht in een auto achter kunnen blijven. Daarna, met diezelfde gedachten gedurende lange tijd bij +55 graden, want in warme gebieden mag dat geen probleem zijn, daarna 6 uur bij +80 graden. Hij zal maar op het dashboard liggen in de zon (in bijvoorbeeld Eilat). Dan gaat de kijker 21 dagen in een bak met hoge luchtvochtigheid, alsof je hem het oerwoud mee inneemt en daarna gaat de kijker 2 dagen in een bak met extreme zoutspray. Denk maar aan extreme zeetrek. Vervolgens wordt de focusknop en het mechanisme extreem getest en als klap op de vuurpijl wordt de kijker 18 maal (ja echt 18 maal!) vanaf één meter hoogte op de grond gegooid. Na dit alles moet de kijker geheel normaal blijven functioneren.
Nu de praktijk:
De verrekijker heeft een open brug, daarmee wordt bijna gegarandeerd dat de kijker lekker in de hand ligt. Helaas ontbreken duimuitsparingen. De gewichtsverdeling is goed; hij voelt inderdaad niet zwaar aan. Toch is hij iets zwaarder dan de EL, maar in de praktijk merk je dat nauwelijks. Hij is iets korter en dus compacter. De kijker is 15 mm korter dan de EL maar in de praktijk lijkt hij kleiner. Wellicht komt dit door zijn, beetje saaie, zwarte uiterlijk. Hij kleedt slank af zullen we maar zeggen. Bij kijkers met een open brug ligt de focusknop vaak net niet in de natuurlijke lijn van onze wijsvingers (waarmee je de focusknop bedient), dat is ook bij deze kijker het geval. In de meeste gevallen zul je je vinger iets naar je toe moeten houden om te kunnen focussen. Zoals gezegd is het uiterlijk saai zwart zonder opvallende details. Niets mis mee. De rubber coating voelt heel solide en degelijk aan. Ook het focusmechanisme voelt goed aan en alles (ook dioptri-instelling, die in de focusknop verwerkt is), draait heel mooi. De afwerking is goed zodat zand en stof niet heel veel kans maken. De kijker is volledig waterdicht en kan dus wel wat hebben. De in stappen opdraaibare oogschelpen voelen solide aan en kunnen eenvoudig vervangen worden. Deze oogschelpen komen als serviceproduct beschikbaar. Dat is prettig want daarmee voorkom je dat de kijker opgestuurd moet worden als er iets met de oogschelpen gebeurt (vaak is dat het zwakste punt van een kijker).
Het kijkerbeeld is met één woord: FANTASTISCH. Wat mij direct het meeste opviel was de scherptediepte. Die is echt geweldig. Ik stond naar grauwe klauwieren in een bosje te kijken. Op vrij korte afstand. Normaal moet je best veel focussen als een vogel van de ene naar de andere tak hipt. Maar bij deze kijker nauwelijks. Bijna alles blijft scherp. Dit is echt verbluffend. Het contrast in het beeld is gewoon mooi, kleuren zijn inderdaad erg neutraal en dus mooi, de scherpte is goed, erg goed. Zelf vind ik het wel jammer dat ze geen field flattener lenzen hebben gebruikt zoals Swarovski doet. Hierdoor wordt de randvertekening (sferische vertekening) een stuk minder. Voor mij geeft dat nog meer rust aan de ogen met intensief kijken. Sommigen zeggen: ‘Ik kijk toch door het midden van het beeld.’ Dat klopt…. maar onbewust zie je die vertekening van de randen wel, en verwerk je het ook in de hersenen. Daarom geeft bij mij een kijker met field flattener lenzen meer rust. Maar omdat de breedte van het beeld best goed is (weliswaar niet zo breed als bij Zeiss), stoort de randvertekening in de praktijk niet. Opvallend was dat bij de testkijkers die wij hadden (en die op de Birdfair geïntroduceerd werden), in een niet natuurlijke omgeving (kijken naar huizen en lantaarnpalen) zichtbare chromatische aberatie (gele en paarse kleurrandjes langs contrastrijke randen) ontstond. Kijk je bijvoorbeeld naar een donkere lantaarnpaal die afsteekt tegen de lucht, dan kon er links en rechts zomaar een smal randje geel of paars ontstaan. Het stoort niet, maar in deze prijsklasse vind ik dat het niet zou mogen. Frappant was dat toen we in een natuurgebied gingen testen, en ik die randjes ook had verwacht als ik naar bijvoorbeeld een dode boom met lucht als achtergrond keek, ik de kleurrandjes totaal niet meer terug zag. Ik heb er in de praktijk dus geen enkele last van gehad.
Leuk is dat de Noctivid geleverd wordt met een nieuw type tas. De tas is zo gemaakt dat je hem ook om de kijker kunt doen terwijl de kijker om de nek hebt hangen. Dit hadden de allereerste Leica en Zeiss dakkantkijkers ook al.
Helaas moesten we na de test de kijkers weer inleveren. Het is echt een hele mooie kijker. De grote vraag die ik dan altijd krijg, heb ik ook al gehad: is deze kijker de meerprijs ten opzichte van Zeiss en Swarovski waard? Ik kan dat niet voor anderen bepalen. Deze kijker heeft met zijn grote scherptediepte een heel sterk punt. Dit geeft voor mij als vogelaar echt een meerwaarde. Hoeveel dat waard is, mag iedereen zelf bepalen. Feit is dat Leica weer terug is in de absolute top. Daarnaast doet Transcontinenta als Nederlandse Leica verantwoordelijke er alles aan om ook de service van Leica weer naar topniveau te brengen. Dat hoort bij zo’n kijker.
De kijker is al via onze webshop of mail te bestellen. De Noctivid 8×42 kost € 2.550,– en de Noctivid 10×42 kost € 2.650,–.