Zeiss komt met nieuwe lichtgewicht verrekijker SFL 40
20 mei 2022
Als Zeiss een nieuwe verrekijker uitbrengt dan zijn wij natuurlijk heel nieuwsgierig. Zeiss is vanouds één van de drie merken aan de top in verrekijkerland. Zeiss optiek kenmerkt zich al jaar en dag door de grote helderheid, scherpte en vooral lichtsterkte. Het merk Zeiss bestaat dit jaar 175 jaar, alleen dit geeft al aan dat het een toonaangevend merk is. Als Vogelinformatiecentrum kregen we van Zeiss de mogelijkheid om de nieuwe kijker (Zeiss SFL) uitgebreid te testen. De nieuwe Zeiss SFL is vanaf eind juni beperkt leverbaar.
Momenteel heeft Zeiss drie kwaliteitsklassen in haar line up.
- De Terra ED met de 8×25, 10×25, 8×32, 10×32, 8×42 en 10×42.
De Terra ED is een echte “start” kijker in de middenklasse. De kijkers zijn robuust en toch niet te zwaar met een prima prijs/kwaliteit verhouding. - De Conquest HD met de 8×32, 10×32, 8×42 en 10×42.
De Conquest HD is een kijker die zich in de bovenste regionen van de middenklasse positioneer met een meer dan goede lichtsterkte. - De SF met de 8×32, 10×32, 8×42 en 10×42.
De SF is het topsegment van Zeiss en in deze kijkers zijn alle innovaties verwerkt. Zo wordt er in deze kijkers gebruik gemaakt van zogenaamde Field Flattener lenzen, hoogwaardige LotuTec coatingen en het heldere Schott HT glas. Deze kijker was ook de eerste kijker waarbij de oculairzijde van de kijker zwaarder was dan de lenszijde waardoor de kijker veel beter in de hand ligt. Een gewichtsverdeling die je tegenwoordig ook bij de Swarovski NL pure ziet.
Naast de bovengenoemde modellen heeft Zeiss nog wel een aantal modellen in haar assortiment, maar die zijn meer ontwikkeld voor andere doeleinden dan vogels kijken. Zo is de HT serie ongelofelijk lichtsterk en de Victory Pocket heerlijk klein om mee te nemen op wandelvakantie.
Komende zomer komt er een geheel nieuw model van Zeiss op de markt. De SFL in de varianten 8×40 en 10×40. Dit nieuwe model positioneert zich tussen de Conquest HD en de SF in. Waarbij wij tijdens onze testdagen zelf hebben ervaren dat dit model qua gebruik en kwaliteit dichter bij de SF zit dan bij de Conquest. Wat ons betreft zet Zeiss hiermee een prachtige kijker neer die menig vogelaar zal verleiden.
SFL staat voor Smart Focusing and Lightweight. Het Smart Focus concept is jaren geleden gelanceerd bij de SF serie. Eigenlijk wil het zeggen dat het Focuswiel precies op de goede plek zit. Als je de verrekijker op een natuurlijke wijze vasthoud dan valt je wijsvinger precies op het focuswiel en kan je op een natuurlijke manier snel scherpstellen. Let maar eens op. Bij veel verrekijkers moet je je wijsvinger iets spreiden om bij het focuswiel te kunnen. Hieraan ben je snel gewend, maar als je je vinger zonder te spreiden kan laten rusten op het focuswiel dan heb je ook minder beweging in de verrekijker bij het scherpstellen. Dit geeft meer rust in je beeld. Overigens zij de SF en nu ook de SFL niet de enige verrekijkers met het focuswiel op de meest goede plek. Ook de NL Pure van Swarovski heeft dat goed voor elkaar.
Opvallend aan de SFL is het gewicht. Ondanks dat de frontlenzen van de verrekijker maar 2 mm kleiner zijn dan bij de SF (40mm ipv 42mm), weegt de kijker toch 150 gram lichter dan de 42mm modellen en maar 40 gram zwaarder dan de 32mm modellen. Ook het formaat valt meteen op. Staand op tafel ruim een halve cm kleiner dan de 32 mm SF en bijna 3 cm korter dan de 42mm SF. Hiermee behoort de SFL meteen tot de kleinste verrekijkers met deze diameter. Door de iets kleinere frontlenzen was het mogelijk om dunnere lenzen te gebruiken en de lenzen compacter bij elkaar te plaatsen.
Naast de omvang valt op dat Zeiss heeft gekozen voor een enkele brug met daarin het focuswiel verwerkt. Eigenlijk is de voorste brug die de SF heeft gewoon weggevallen omdat de kijker een stuk korter is. Hiermee volgt Zeiss de NL Pure die ook voor een enkele brug gekozen heeft. Hiermee blijft ook de bij de SF zo prettige gewichtsverdeling behouden. Verder zijn de beide kijkerbuizen netjes recht en voorzien van het goede en bekende zwarte rubber wat kenmerkend is voor alle moderne Zeiss kijkers. Heel subtiel is er een lijntje metalen behuizing (Magnesium) zichtbaar. Kortom qua uiterlijk is de Zeiss SFL een mooie compacte kijker om te zien. Deze kijker vraagt erom om getest te worden. Dit hebben we natuurlijk grondig gedaan.
Voordat we kijken door de kijker, nog wel zaken rondom het uiterlijk. De eyecups zijn kwalitatief goed uitdraaibaar. Net als bij de SF, en veel beter dan bij de Conquest HD. Dus hier wordt ik als brildrager wel blij van. Je kan ze er ook makkelijk uitschroeven. Dit is makkelijk bij het schoonmaken van je verrekijker. Ook zijn eyecups altijd het zwakke punt bij verrekijkers. Deze zijn gelukkig eenvoudig te vervangen. Ik ga ervan uit dat deze ook als vervangingsartikel beschikbaar komen.
Bij de kijker wordt naast een goede riem, een regenkapje ook twee lensdoppen geleverd. Deze zijn apart vormgegeven. Je bevestigd ze op de randen van de lenzen. Je bedekt als het ware de gehele verrekijkerrand met rubber waaraan dan de dop hangt. Mooi gemaakt, de vallen er daardoor niet snel af en je kijkerrand is ook extra beschermd tegen stoten. Hier snel de dop losraakt van de bevestigingsrand zal moeten blijken. Bij goed rubber kan het lang duren voordat ze zijn doorgesleten. Dat is te hopen. Overigens adviseren wij de doppen niet te gebruiken en gewoon iets voorzichtiger met je kijker om te gaan. Die doppen zitten op vervelende moment net voor je lenzen als je gehaast een keer wil kijken, dan ben je niet te laat voor een mooie waarneming.
De dioptrie instelling gebeurt bij de SFL gewoon heel normaal met een ring om het rechteroculair. Gewoon eenvoudig en simpel als bij veel andere verrekijkers. Deze instelling werkt prima en blijft bij gebruik goed in de ingestelde stand staan.
De eerste keer dat ik door de SFL8x40 keek gaf een echt wowww effect. Het beeld is eigenlijk geweldig. Persoonlijk vind ik de kleurbalans erg fijn, misschien wel mooier dan de SF (vind ik iets koel). De randscherpte is gewoon goed, niet 100% maar goed genoeg in deze klasse en het contrast is niet overdreven. Het meest verrassende is eigenlijk de combinatie van deze kleine, lichte kijker, die prettig in de hand ligt en dit mooie beeld geeft. Bij scherpstellen zie ik geen noemenswaardige verandering van de beeldhoek, dus het beeld blijft rust uitstralen. Tegenwoordig hebben kijkers als de NL Pure van Swarovski en de SF van Zeiss zelf ons verwend met ultra breed beeld van bij de NL pure van 159 meter op een afstand van 1000 meter. Dat gaat deze kijker niet halen. Maar met een beeldbreedte van 140 meter voor de 8×40 scoort de SFL heel erg goed. Deze breedte van het kijkbeeld geeft erg veel rust in het beeld. Vergeleken met de SF 8×42 die een beeldbreedte heeft van 148 meter is het verschil klein te noemen. Overigens heeft de SFL 10×40 een stuk smaller beeld. Deze heeft een beeldbreedte van 115 meter op 1000 meter. Dat is tegenwoordig een redelijke score voor een 10x, maar krijgt zeker niet de titel breedbeeld. Ook de 10x heeft verder een mooi kleurrijk en contrastrijk beeld.
De eyecups zijn prettig indraaibaar en voor brildragers comfortabel genoeg om de kijker veilig tegen de bril te plaatsen. De zogenaamde eyerelief is 18 mm, dit is voor de meeste brildragers groot genoeg om met bril op toch het volledige beeldveld te kunnen benutten. Zeker bij de 10x is dat prettig, want als je bij een beeldbreedte van 115 beeld af zou snijden dan krijg je best een smal beeldveld. Maar gelukkig is dat niet zo.
Voordeel van deze 8×40 en 10×40 is dat deze kijkers toch een grote kijkcomfort hebben dan een 8×32 of een 10×32 vanwege de grotere uittredepupil. Je zet deze kijker, ondanks het kleine formaat snel goed voor je ogen en je hebt meteen een mooi vol beeld. Bij veel kijkers van deze omvang (de meeste 32 of 30 mm kijkers zijn net zo groot) moet je de kijker iets preciezer voor je ogen plaatsen om een mooi vol beeld te verkrijgen. Ik noem dit gemak “kijkcomfort” Hoe sneller je direct een goed vol beeld heb, hoe eerder je de vogel mooi kan bekijken en kenmerken kan waarnemen.
Het scherpstellen gaat bij de SFL soepel. Niet zo soepel als bij de SF, maar zeker soepeler dan de meeste kijker in dit segment of kijkers uit lagere segmenten. Het aantal omwentelingen van close focus tot oneindig in net geen twee, dus heel goed. Ook de tussenliggende afstanden laten zich met grote precisie instellen. De close focus is 1,5 meter. Dit is dus echt top voor mensen die ook graag naar vlinders, libellen of andere insecten willen kijken. De meeste topkijkers zitten iets hoger. Overigens is 2 meter geen enkel probleem, maar 1,5 meter is erg netjes. Daarmee is de close focus precies gelijk aan de duurdere SF 42 serie.
Het glas wat gebruikt is heeft een lichttransmissie van 90%. Dit is dus gewoon goed. Binnen het merk Zeiss hebben alleen de SF32 (92%) en de HT (95%) een hogere lichttransmissie. Ter vergelijking de NL Pure van Swarovski heeft een lichttransmissie van 92%.
De adviesprijs van deze schitterende nieuwe kijker van Zeiss wordt voor de SFL 8×40 € 1.830,00 en voor de SFL 10×40 € 1.880,00. Dan misschien een desillusie voor de aanhangers van dit Duitse merk. De kijker komt uit Japan. Is dit erg. Nee, ik zou niet weten waarom dat erg is. Zeiss verzekerd dat dit bij de service en garantie niet van invloed is. Bij sommige Japanse kijker producten kan de service en garantie daardoor heel lang duren, maar reparaties en service worden allemaal in Duitsland uitgevoerd.
Na twee dagen verschillende gebruiken van deze heerlijke kijker denk ik dat Zeiss zichzelf in de vingers gaat snijden. Deze kijker is binnen dit prijssegment erg goed. Op papier kan deze niet op tegen het topmodel de SF, maar in de praktijk is deze nieuwe comfortabele kijker erg prettig. Natuurlijk zie ik kleine verschillen ten gunste van de SF. Maar het lichte gewicht, compactheid zouden mij doen twijfelen. Zeker bij de SFL 8×40. Bij een 10x vergroting is het verschil ten gunste van de SF32 of SF42 groter, zeker qua beeldbreedte. Bij een 10x zou ik, ondanks de meerprijs, binnen de Zeiss familie eerder de SF32 kiezen.
Nu dringt altijd de vraag op hoe deze kijker zich verhoudt tot de kijkers uit de Swarovski familie. Eigenlijk kan ik daarop antwoorden dat Swarovski in dit segment eigenlijk geen vergelijkbare kijker heeft. Wie het beste zoekt moet de Zeiss SF32 vergelijken met de NL Pure 32. Wie de beste 42mm zoekt, heeft weinig keuze, dat is in mijn mening de NL Pure 42. Maar wie een hele goede lichte en comfortabel kijker zoekt en niet meer dan 2.000 euro wil uitgeven moet de SFL zeker gaan testen. Natuurlijk heeft Swarovski de EL42 in haar programma, die zit binnen hetzelfde prijssegment als de SFL, maar deze kijker is ondanks het bijna perfecte beeld, wel een stuk groter en zwaarder. Ook de close focus kan dan een doorslaggevend punt te gunste van de Zeiss SFL zijn. Qua lichtsterkte en randscherpte wint de Swarovski. Maar nogmaals wie een lichtgewicht topkijker wil, moet gewoon de SFL komen bekijken.
De SFL 8×40 en de SFL 10×40 is vanaf eind juni leverbaar (in de eerste maanden beperkt). Bestellen kan via onze webshop. Iedereen die tot 1 augustus de Zeiss SFL bij ons besteld krijgt er een gratis Zeiss schoonmaakset en de nieuwe vogelgids vogels van Nederland bij cadeau. De kijkers worden uitgeleverd op volgorde van bestelling.